Wednesday, June 15, 2011

>>>Tidak ada...>>>1)  Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan.
percayalah...amalan baik akan dibalas baek.....amar makruf, nahi mungkar...insyaAllah, selamat hidup...


>>>2) Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan.
walau harta bertimbun-timbun, tapi kalau bersifat kedekut, nescaya ia akan berkurang jua. Percayalah...rezeki yang dikurniakan boleh ditarik balik olehNya...jangan terlalu yakin bahawa kita akan sentiasa berada diatas...langit x selalunya cerah k...

>>> 3) Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.
Sesungguhnya memutuskan persaudaraan itu adalah perkara yang dimurkai olehNya...

Firman Allah di dalam Surah Hajirat ayat 10:

Bermaksud: Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu semuanya bersaudara, maka hendaklah kamu damaikan di antara 2 saudara kamu yang bertelagah dan bertakwalah kepada Allah mudah-mudahan mendapat rahmat.


Firman lagi didalam surah Al-Hajrat ayat 12 yang berbunyi:

Bermaksud:Wahai orang-orang yang beriman , jauhilah kamu daripada banyak prasangka buruk , sesungguhnya setiap prasangka buruk itu adalah berdosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah kamu , mengumpat kaji kepada setengah yang lain.

>>> 4) Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niat yang ikhlas.
TANGAN yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima. Namun, apa yang penting ialah niat ikhlas. Sedekah bukan untuk mendapat nama mahupun dipandang tinggi oleh masyarakat. Sekecil mana sumbangan yang dihulurkan, ia cukup bermakna kepada si penerima yang hidup serba kekurangan, malah ‘buah tangan’ yang tidak seberapa itu mampu menerbitkan senyuman, walaupun cuma untuk seketika. 

>>> 5) Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan.
Setiap insan harus mengingati setiap nikmat yang Allah berikan.
Nikmat yang Allah S.W.T beri meliputi dari hujung rambut hingga di bawah kedua tapak kaki, nikmat kesihatan, udara, air, keamanan dan sebagainya.

Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 18:-


“Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. (An-Nahl: 18)****************************SEKIAN*****************************notes
...sedang menghabiskan sisa cuti yang bakal berakhir x lama je lagi...
ohhhh, tidak...rsa cam bru je mula bercuti...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...