Monday, April 16, 2012

Yang ni nak tulis ESEI ke?

I’m back…
Setelah sekian lama menyepikan diri kan..
Bukan taknak update entry, tapi within these few weeks, I found that I’m quite busy…
Plus no ideas to story about…
Dan skrang bila da ade citer, banyak pulak..tak taw nak citer yang mana satu.. hee…
Hmmm..rasanya ari ni nak citer panjang lebar…

Dalam masa sebulan ni, banyak benda yang berlaku…ada yang menggembirakan, ada pulak
yang kurang menggembirakan..i means something that I think should not be happen…by the way, everything happens for a reason right??? What matter is going on, the most important thing is we should be strong and always faces all the problems and circumstances with a SMILE…Yes!always put a smile on you k…

Ari ni nak citer…
Pasal praktikum…
Ok..senang citer, tersangat lah BEST bila selesai menjalani PRAKTIKUM ni..
Memang penat..Bab penat ni memang tak payah nak cakap r…
sibuk nak wat RPH laa…nak buat ABM laa…nak semak buku murid laaa…
Tido memang tak penah nak cukup kot…Tapi, saya rasa cukup seronok…
Sekarang da bleh rasa kehidupan guru tu macam mana…
Haaa..korang ingt senang ke nak jadi bakal cikgu haa???
Berbeza taw cikgu vateren ngan cikgu praktikum ni..
sebab biasanya cikgu vateren ni takde la nak guna ABM bagai..kan2?
Cukup sekadar masuk kelas ngan bawak buku teks sebijik..ye tak???hihihi

First n foremost, korang kena jadi seorang yang penyabar taw…
Sabar je la kalau dalam kelas tetiba ada murid wat hal…
Dan sabar jugak dengan kerenah bebudak…biasa r bebudak kan…
Macam-macam soalan yang dia nak taw pasal kite..sebab tu banyak je soalan dowg tanye…
“Cikgu da kawen ke blom?”
“Cikgu  asal orang mana?”
"Cikgu ada berapa beradik?”
“Cikgu nak no, tepon bleh?”
Cikgu, saya nak ambil gambar nagn cikgu bleh?”
Haaa…soalan-soalan seperti diatas ni memang da biasa da ditanya…
Saya mengajar 3kelas…adehhhh,penat nak jawab setiap kali masuk kelas…
Agak-agak kalau next praktikum saya buat “slideshow” pasal biodata diri sebelum start ngaja ok x??
Senang sket, tayang je kat depan…hahahaha…( ni kes berat mulut nak jawab soalan pasal biodata diri..hik3)

Second, korang kena jadi kreatif…
Bila???
Of course time ngajar la kan…
Ok, back to my story, disebabkan saya kena mengajar untuk tahun 3, tahun 4 dan tahun 5 memang tipu la kalau saya cakap saya sentiasa ada idea untuk ngajar bebudak tu kan…Kadang-kadang memang ambik masa yang lama nak pikir aktiviti yang menarik untuk dowg..barulah la dorg tak boring nak belajar kan..

Ni serba sedikit pasal anak murid saya:-
Tahun 3, murid 28 orang…punye la banyak mulut…nampak je kecik-kecik dowg ni, tapi bila sume bersuara, adehhh…pening nak layan…dan bila mana diorang bising, saya terus diam…bila tengok saya diam, baru diorang ni diam…Lepas 2, 3 bakul kena marah, diorang under control..masih lagi dengar cakap…dan 15 minit kemudian, kembali menjadi bising..huhuhu, menguji kesabaran betoi...Tapi, apa yang dapat saya perhatikan, diorang tersangat excited bila saya buat aktiviti kuiz, aktiviti yang melibatkan muzik, n bercerita…
Last day, saya masuk kelas diorang lagi..jumpe buat kali terakhir..ada sorang murid tu nangis sebab saya cakap da nak balik maktab semula daa..Time tu, tak taw nak pujuk dye camne…huk3..saya pun da jadi sedih bila ingat diorang ni..sob3..murid kelas ni paling banyak bagi hadiah…Ada sorang murid tu, sampai 2,3 kali pergi bilik guru nak bagi hadiah..Aiman name dye..Yang bagi duit pon ade..Tapi yang bagi duit ni, saya pulangkan balik...huhuhu, tak kan la nak ambik kan...kesian diorang..nanti takde duit blanja..Name pon budak2 kan???Macam-macam karenah dowg ni..

Tahun 4, murid 22 orang…di awal permulaan, diorang ok..dengar cakap..mungkin sebab ni kelas yang pertama…saya cukup enjoy setiap kali masuk kelas diorang..very happening laaa…mula-mula diorang malu-malu dengan saya…murid laki pon tak banyak cakap..murid pompuan je yang banyak tanye..dan 2 minggu selepas itu, murid laki da mula banyak mulut…tapi ok laa..saya suke suasana bising camtu daripada skema…masuk kelas, ngaja n kluar kelas…tak bes kan kalo cam 2?haaa, dalam kelas ni saya suke tengok sorg budak ni..dye dah la kecik, tapi pandai…Ezzaq name dye…cepat je jawab soalan..Pernah satu hari tu, saya minta dye jawab soalan kat depan…Dye datang depan pastu cakap, “ cikgu, saya tak sampai nak tulis jawapan kat bawah soalan cikgu tu..”.. adehhh, lupe plak cikgu..he3, dalam hati punye la nak tergelak saya rasa...(tetiba teringat masa skolah dulu..cikgu dulu pon camtu jugak...hee)

Tahun 5, murid 17 orang je…6 orang pompuan…yang ni kelas kedua tapi diorang ok...tak bising sangat…mungkin sebab diorang da tahap 2..jadi tahap kebisingan tu under control…Setiap kali mengajar, diorang bagi komitmen…Tapi saya perlu sabar sebab time mengajar kena ulang banyak kali…Ada yang cepat faham..Yang ni takpe la kan…senang..Tapi ada juga yang kurang untuk faham…bila banyak kali ajar, baru diorang bleh faham…tapi saya tak kisah pun… as long as diorang dapat faham apa yang di ajar, tu da kira ok kan…kalau tak banyak, sket pun jadi laaa…heee…
Pssssstttt….dalam kelas ni, saya suke tengok sorg budak laki ni…sebab muke dye cam sepupu saya…hahaha..suke tengok mata dye…mata cam kuyu2 sket..(sape tak paham mata kuyu ni cne, diam sudaaa…heee)…n the most touching one is, during the last class…Ada sorg budak ni..dye suke ponteng kelas…Minggu pertama saya start praktikum, dye lansung tak datang kelas…Bila tanye kehadiran, pasti jawapannye, "sorang tak hadir cikgu"...
Minggu kedua baru saya jumpe dye dan dye mula datang ke kelas…Nakal tu, boleh tahan la kot…sebab time buat worksheet dye slalu je jalan-jalan dalam kelas..bukannya nak buat kerje pon…Saya pernah denda dye berdiri di penjuru belakang kelas 5 minit sebab dye bising…(hee,garang tak cikgu fazila ni??)..Masa last klas ari 2, dye minta nak ambik gambar ngan saya, cakap nak wat wallpaper kt desktop e-book...ho3, malu la saya..ye r, x pasal2 muke terpapar kat wallpaper depan notebook 2...saya pon cakap, ajak kawan-kawan same, baru kite ambik gambar k...Dalam hati, punye la cover malu time ambik gambar 2...


Opppppssss......
Cam da panjang da esei ni...Jari ni pun rasanya da lenguh nak menaip lagi..
Ok, mau stop dulu laaa...kang nanti penat pulak nak baca...
picture anak-anak murid comel, tunggu untuk entri seterusnya pulak...
Mau ambik kesempatan kat cni jugak nak ucap tengkiu so much
kepada anak murid yang bagi hadiah...Susah-susah je korang ni...


okiessss....Assalamulaikum...
~
~
~
~
~


"About all you can do in life is be who you are. Some people will love you for you. Most will love you for what you can do for them, and some won't like you at all"



2 comments:

fnaMaya said...

memang lama tak dgr cter yek.
sekali cter tudiaa
panjang hehe. btw, nice entry :)

miss oat said...

hahaha..2 laaa...
penat kan nak baca???
hee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...