Sunday, December 5, 2010

huJan dan ubi kaYu...

Hmmm…skrg ni msim hujan kn???da  start musim tengkujuh daa…aLangkah besnye kalau dapat makan ubi kayu rebus hujan-hujan camni…ubi kayu rebus dimakan bersama kelapa parut…nyummy2…sedap…Dalam entry kali ni sy nk citer pasal ubi kayu  plak… Selain dimakan rebus, ubi kayu juga boleh dibakar dan dibuat kuih-muih taw…buat tapai dan kerepak pn boleh jgk...


Ubi kayu atau nama saintifiknya  (Manihot Esculenta Crantz ) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Masa kecik2 dulu (time little daughter dulu….he3..) sy selalu je ikut aBah pegi kebun blakang umah…abah suke berkebun…biasa time ada masa lapang, memg abah lepak kt kebun r…n kdg2 time rajin n time nk myibuk, sy pn ikut r abah..he3..Bes sgt walaupun kdg2 2 agk takut pd pacat..Yela, kan musim2 hujan banyak la pacat..Sihat2 plak 2 diorang…he3…tp skrg ni da berani daa..takut 2 masa kecik2 dulu…Kt kebun 2 macam2 tanaman ada…paling banyak pisang dan ubi kayu…Tp 2 dulu…skrg ni da xda da kbun 2 sbb ktorg da brpindah…hu3…sedih btol…
Ni la pokok ubi kayu...

Ok..berbalik pada ubi kayu tadi, cara nk tanam pokok ni senang je…juz potong batang pokok ubi 2 n then cucuk la keratan batang tadi ke dalam tanah..cukup mudah kan???abah pesan klu nk tanam 2, jgn tanam betul2 tegak 90darjah, keratan batang 2…serongkan sedikit…Akar akan tumbuh beberapa hari selepas ia ditanam…Hujung keratan yang terbenam dalam tanah akan mula menghasilkan banyak akar antara dua hingga empat bulan selepas ditanam dan akar ini pula akan menghasilkan ubi. Ubi kayu biasanya dituai antara sembilan hingga 12 bulan…Haa..time ni la bes..bila tngok ape yang kite tanam membuahkan hasil…

Untuk pengetahuan awk jugak, kulit ubi kayu mempunyai asid hydrocyanic (asid hidroklorik dan potasium sianida) atau sodium sianida (hydrocyanic). Oleh itu ubi kayu tidak boleh dimakan mentah, tetapi perlu dibuang kulit dan dimasak terlebih dahulu. Tp kan kompem awk xkn makan mentah pn sbb ubi 2 keras laa..lgpn bknnya sedap makan mentah2 cam2..he3..Hmmm..lg satu..kulit dye 2 agk keras jgk…kadang2 agak tension klu buat sorang…he3… Haa..pada awak2 yang selalu menggunakan ajinomato atau nama penuhnya monosodium glumate (MSG), awk taw x yang ajinomato 2 diperbuat daripada ubi kayu. Untuk menghasilkan satu tan MSG, ia memerlukan lebih kurang 2.4 tan tepung ubi kayu atau tepung kanji… Ternyata banyak kegunaan ubi kayu kan…


P/s : bg pengguna MSG 2, jgn gna byk sgt taw benda alah 2...Xbaek utk kesihatan taw...

Ni plak ubi kayu rebus yang dimakan ngn kelapa parut..
nyummy2...
Ni kueh talam ubi kayu...

K...dats all untuk entry kali ni...jpe laen episod plak yea...
Assalamualaikum...



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...